Hjälpmedel

Det har kommit fler och fler hjälpmedel som kan hjälpa någon att få ett mer flytande tal. INGEN av dessa har dock visat sig BOTA stamning, utan är hjälpmedel som kan vara till stor hjälp för en del, medan andra inte märker någon skillnad eller återgår till sitt tidigare tal. Nu finns det dock fler och fler gratisprogram och appar som man kan testa. 

De flesta är baserade på DAF funktionen, Delayed Auditory Feedback, där man hör sin röst fördröjd tillbaka. ibland med tillägg av FAF, Frequency Auditory Feedback (olika rösthöjder). Vissa har man som en liten låda med headset, andra kan du ha direkt i örat. Fördelen med vissa lådor är att man har en PTT (Push To Talk) funktion som gör att man kan stänga av ekot när andra pratar och att du du kan ha på båda öron, medan den som sitter i örat är mer estetisk.

Det finns också hjälpmedel som maskerar talet och andra som är som en metronom. 

Ganska många verkar tycka att DAF/FAF är en hjälp. DAF+FAF ger samma resultat som bara DAF. Verkningen av DAF/FAF kan mattas av för en del.

En längre artikel om DAF/FAF apparater och appar hittar du här.

 

 

Judy Kusters har gjort en sammanställning av olika hjälpmedel (på engelska). Observera att Stamningsförbundet inte tar ställning för eller emot något av dessa, utan det är upp till var och en att avgöra.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till oss.

Intressanta länkar: 

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag