Olika talflytshjälpmedel

Det finns idag många olika DAF-apparater som kostar från några tusen kronor och uppåt. Alla bygger på DAF-tekniken. Här beskrivs några modeller. Flera landsting kan kostnadsfritt skriva ut DAF-apparater till personer som stammar.

Skol-DAF

Den enklaste DAF-apparaten kallas även Skol-DAF. Den innehåller endast DAF-funktionen. Den går inte att använda trådlöst utan du måste ha en sladdansluten mikrofon och hörlurar eller ett headset av samma typ som man använder till mobiltelefoner. En skol-DAF kostar i USA under 2000 kr (2013). Den enklaste DAF-apparaten används med hörlur och mikrofon. 

Basiq Fluency System
Basiq Fluence System innehåller både DAF och FAF-funktionerna.  Den kan användas både med trådlös anslutning (Bluetooth) eller med trådansluten mikrofon och hörlurar. Basic Fluency säljs i Sverige av RehabCenter och kostar ca 14 000 kr plus moms och frakt (www.rehabcenter.se). Säljs i USA för $1495 (2013). Basiq Fluency System har både DAF och FAF. 

Small Talk

SmallTalk innehåller både DAF och FAF-funktionerna. Den har även en ”Push-to-talk” knapp, som innebär att du aktiverar den när du pratar och sen avaktiveras den när du släpper ut knappen. Det gör att du slipper ”hörapparartseffekten” det vill säga att allt ljud förstärks och förvrängs hela tiden. Det finns även brusreducerande hörlurar och strup-mikrofoner som tar bort bakgrundsljud. Du kan använda SmallTalk både med vanligt headset med sladd och med en trådlös anslutning med Bluetooth. Small Talk säljs i Sverige av RehabCenter och kostar ca 23 000 kr plus moms och frakt. Säljs i USA för $2495 (2013). Small Talk innehållar både DAF- och FAF-funktionerna och kan aktiveras med en knapp när man ska prata.

SpeechEasy

SpeechEasy är det mest diskreta hjälpmedlet.  Den finns i olika modeller och ser ut som små hörapparater som placeras i eller bakom örat. Man använder alltså inte någon tillhörande apparat med mikrofon och hörlur. SpeechEasy har både DAF och FAF. Till skillnad från SmallTalk har den inte någon Push-to-talk-knapp, vilket innebär att allt ljud blir förstärktså länge du har apparaten påslagen.  SpeechEasy bör därför inte användas i bullriga miljöer. SpeechEasy är amerikansk men det finns en återförsäljare i Norge, Aurismed. SpeechEasy kostar enligt uppgift cirka 40 000 kronor (2013).
Här en film om SpeechEasy i Norge.

mySpeech

MySpeech påminner om SmallTalk, men är billigare. mySpeech kostar i USA cirka 10-12 000 kr (2013), beroende på modell. Den säljs även i Norge av Aurismed.

VoiceAmp

VoiceAmp är ett talflytshjälpmedel från Storbritannien, som fungerar genom så kallad dynamisk AAF och maskering. VoiceAmp kostar i Storbritannien cirka 9-10 000 kr (2013). 

Defstut

Defstut är ett liten DAF-apparat från Belgien och kostar drygt 3000 kr på internet (2013).

 

DAF och FAF - Vad betyder förkortningarna?

DAF - Delayed  Auditory Feedback – innebär att man via en DAF-apparat i örat hör sitt eget tal med en viss fördröjning som mäts i millisekunder.  DAF-apparater är den enklaste tekniken.

FAF - Frequency Altered Feedback -  förvränger rösten genom att ändra frekvensen så att man hör sig själv med ett ljusare eller mörkare röstläge. Många apparater har både DAF och FAF.

MAF – Masked Auditory Feedback – maskerar talet med brus. MAF ger betydligt mindre effekt på talflytet än DAF och FAF.

AAF - Altered Auditory Feedback – används som ett samlingsnamn för DAF, FAF och MAF. Alla metoderna ändrar talets återkoppling till hjärnan.

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag