SSR:s 30-årsjubileum på Brunnsviks folkhögskola

SSR:s 30-årsjubileum har nu firats i Dalarna. Totalt deltog 72 personer, inklusive två av våra finska vänner, Teija Taskinen som är den finska föreningens ordförande och Ingemar Sandström. Många välbekanta medlemmar deltog men även nya medlemmar som vi fick stifta bekantskap med. Det var också roligt att få träffa alla ungdomar, barnen och deras föräldrar. Helgen präglades av många intressanta tal, föredrag och workshops samt flera sociala och lättsamma aktiviteter.

Fredag den 19 oktober

På fredag förmiddag pågick febrilt arbete av arbetsgruppen med att göra allt i ordning. I utställningslokalen kläddes skärmväggarna med den historiska kavalkaden om SSR, information och foton från barnlägren och ungdomslägren, foto och kort information om alla de fd SSR-ordförandena och om Världskongressen som hölls i Sverige -95. Det fanns också en tom skärmvägg som medlemsföreningarna själva kunde klä. Informationsfoldrar och annat material lades på plats. Ballonger blåstes till barnen. I konferenslokalen ritade vi på tavlan en ”tidslinje” där deltagarna kunde följa terapier år efter år och själva skulle kunna lägga till terapier. De ansvariga för barngruppen och ungdomsgruppen gjorde i ordning sina lokaler. Några for till Ludvika för att handla. Genom gott samarbete blev alla klara med bestyren innan de första deltagarna anlände.

Det blev dags att inleda jubileumshelgen. SSR:s ordförande hälsade alla välkomna och presenterade invigningstalaren Stig Lindh som berättade om hur SSR och Stockholms stamningsförening bildades. Deltagarna gick sedan på rundvandring genom utställningslokalen och beskådade alla skärmväggar med historik och information, fotomaterial samt utställningsbord med både gammalt och nytt informationsmaterial. SSR bjöd på kaffe och jubileumstårta.

Under eftermiddagen kom rektorn på Brunnsviks Folkhögskola, Conny Bringås, och berättade om folkhögskolan. Det hölls också presskonferens med ”Dalademokraten” och ”Nya Ludvika Tidning”. Reportagen om jubileumshelgen och om Dalarnas stamningsförening publicerades i tidningarna redan dagen efter. En del medlemmar valde att lyssna på presskonferensen, men flertalet deltog i ”mingelbingo” (som hölls under samma tid som presskonferensen) för att lära känna varandra. De som ville visa videos hade möjlighet till detta. Resten av eftermiddagen var fri för deltagarna att umgås. Barnledarna tog kontakt med de barn och föräldrar som anlänt och ungdomsledarna tog med sig ungdomarna.

På kvällen var det dags för gemensam middag i matsalen. Därefter gick vi till Storstugan där lättsamma kvällsaktiviteter tog vid med bl a allsångshäfte. Ungdomarna hade ordnat med karaoke på storbildskärm där alla var välkomna att delta. Gammal som ung umgicks tillsammans och stämningen var lättsam och trevlig under kvällen.

Lördag den 20 oktober

Efter frukosten startade intressanta workshops, medan barngruppen gick till sina egna aktiviteter,

Workshops hölls under hela förmiddagen och även en timme efter lunch. Möjlighet fanns att välja mellan följande workshops:

  • McGuire (Kenneth Hjelm och Viktor Ekström / 2 pass)
  • Stamningsfritt tal (Tore Wolff / 1 pass)
  • DAF (Tore Wolff / 1 pass)
  • TALAkademin (talträningsgrupp / 1 pass)
  • Speaking Circles (TALAkademin / 1 pass)
  • Intensivterapi (Ineke Samson / 2 pass)
  • NLP (Lars Gimstedt, Psykosyntesforum / 2 pass)
  • Ungdomsworkshop

Under samma tid pågick ungdomsaktiviteten ”Sätt färg och form på din stamning” och andra roliga aktiviteter

Ludvikas kommunchef Kalle Gustavsson kom på besök och talade varmt om Ludvika. Så - var det äntligen dags för vår ”hemlige gäst” att träda fram, Hans Wigren, känd från TV-programmet Ville, Valle och Viktor som pratade om att stå på scenen trots scenskräck. Han höll oss trollbundna i en timme och gav oss många glada skratt.

Därefter var det dags för tipspromenad med kluriga frågor u nder en vandring i den vackra naturen runt Brunnsviks folkhögskola. Sedan var det återsamling i konferenslokalen och en kort resumé av dagen.

Maten på Brunnsviks folkhögskola håller hög klass. Ingen behöver gå ifrån bordet hungrig. Under middagen höll de närvarande fd SSR:ordförandena sina minnestal, Stig Lindh höll en kortversion av sitt invigningstal för de nytillkomna gästerna och även andra passade på att hålla tal och att skoja med styrelsen, såväl med ord som med trollkonster och både vuxna och barn underhöll med sång. SSR hade också fått ett fint postogram från ”pappa Thomas Bergström” som lästes upp.

När alla tal var hållna och vi var mätta och belåtna gick vi över till Storstugan. På plats var Håkan Jansson med sin enmansorkester som ackompanjerades av en välbekant ung man med sin ukulele. Det blev dansbingo där man fick bjuda upp för att få sin bricka fylld. Vi fick lyssna på glada och härliga sånger från vår egen ”sånglärka” och deltagarna blev än en gång trakterade av vår trollkonstnär som fortsatte med sina klurigheter. Stämningen blev mycket fin och lättsam under kvällen där alla åldrar blandades och umgicks och hade roligt ihop. Teija Taskinen från Finland höll tal och överlämnade en jubileumsgåva och vänskapsdikt till SSR:s ordförande.

Söndag den 21 oktober

Dagen inleddes med föreläsning av Anna Morelius från ABF som berättade om verksamheten och vad man kan få ut av ABF. Därefter gick vi alla på vernissage och tittade på de fina alstren som barngruppen och ungdomsgruppen tillverkat.

Efter detta var det dags för den sista återsamlingen och för resumé av jubileumshelgen. Vi diskuterade även gemensamt om hur man kan göra för att försöka höja medlemsantalet i våra stamningsföreningar. Flera bra tips kom in från deltagarna. SSR:s ordförande informerade om att Socialstyrelsen har beslutat att förbunden måste ha minst 700 medlemmar för att kunna erhålla statsbidrag.

Jubileumshelgen började närma sig sitt slut. Efter avslutningstalet serverades lunch, därefter skildes våra vägar åt efter att vi varit med om ett mycket roligt och minnesrikt 30-årsjubileum.

Mary Johansson

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag