Ungdomarnas jubileum på Brunnsviks folkhögskola

Fredag den 19 oktober

På fredag förmiddag anordnades den monter som skulle representera ungdomsverksamheten inom SSR. På montern fanns ett trettiotal bilder ifrån olika läger och träffar, både nationellt och internationellt. Dessa bilder hade samlats ihop av Anita Blom, Robert Josefsson, Alexandra Carlstrand och Jens Lundström. Robert Josefsson hade också antecknat historien bakom ungdomsverksamheten inom SSR sedan 10 år tillbaka.

Liksom de äldre minglade ungdomarna runt och hälsade på nya och bekanta ansikten. Stämningen var god, detta även vid middagen senare på kvällen då alla ungdomar satt vid samma bord och pratade gamla minnen.

Senare på kvällen vågade sig ett fåtal ungdomar fram till karaoken och visade blygt var skåpet skulle stå. Efter lite uppvärmning var kvällen dock i full gång.

Lördag den 20 oktober

Åter igen på lördagsmorgonen satt ungdomarna samlade vid ett runt bord och åt frukost ihop. Diskussionen om hur ungdomsverksamheten skall utvecklas inom SSR väcktes vilket gjorde stämningen lite mer allvarlig. Vi behöver engagerade personer vilket visades finnas vid den workshop som Jens Lundström och Alexandra Carlstrand anordnade på eftermiddagen. Vid denna workshop diskuterades hur en eventuell hemsida för stammande ungdomar skulle utformas. Deltagarna fick svara på enkäter om detta samt hur vi skall bygga upp en mer robust verksamhet för stammande ungdomar med mer organiserade träffar. Många bra funderingar diskuterades och workshopen var givande då vi förstod att det finns både tid och lust för att göra något bra gemensamt. Något positivt oväntat var att finska Teija Taskkinen deltog på denna workshop och berättade om hur Finlands ungdomsverksamhet fungerar.

Efter workshopen samlades den större delen av ungdomarna i folkhögskolans källarlokal. Här målade deltagarna sin stamning på riktiga dukar. Resultatet blev 8 stycken akrylmålningar i glada färger, under själva målandet diskuterades också stamning och varandras syn på den. Syftet med att måla sin stamning var just detta, att reflektera lite djupare kring stamningen och väcka en diskussion.

Efteråt höll Robert Josefsson ett två timmar långt pass med självstärkande övningar. I dessa övningar fick gruppen arbeta tillsammans och hjälpa till att lösa problem. Ett populärt moment var när en person med ögonbindel fick springa rakt emot gruppen som hade till uppgift att fånga upp personen. Här sattes egenskaper som tillit och mod på prov. Detta var mycket lyckat! Allting avslutades med en bastu, givetvis i sällskap med de finska deltagarna!

Kvällen avslutades med allsång, mat och vackert spelande av Viktor Nittmark på sin ukulele.

Söndag den 21 oktober

Denna dag var betydligt mer stillsam efter gårdagens fest, en höjdpunkt var det vernissage som hölls i samma källarlokal som tavlorna målats i. Här uppvisades tavlorna tillsammans med de fina teckningarna som barnen målat under gårdagen.

Till sist tog ungdomarna avsked och åkte tillbaka till sina städer i Sverige. Sammanfattningsvis var jubileumshelgen rolig och givande, det är med optimism som vi läser de enkätsvar vi fått in. Det finns många ungdomar som vill arbeta med SSR!

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag