Barnläger 2013

Barnläger Wendelsberg: WOW!

Mamma Ulrica berättar hur det var:

   Jag och min son är nyss hemkomna från vår första kontakt med Stamningsförbundet, d.v.s. Barnlägret vid Wendelsbergs Folkhögskola, som gick av stapeln helgen 1-3 mars. Oj, tänker jag, varför har vi inte gjort det här tidigare!

Det var sammanlagt 8 barn i åldrarna 8-13 år och lika många föräldrar. Att se alla dessa barn som med en gång tog kontakt med varandra var en helt enorm känsla! Jag kommer först att skriva mina tankar om helgen och nedan får ni sedan läsa min sons tankar.

   Lägret började, på fredagen, med att vi åt en gemensam middag med efterföljande tipspromenad. (Visste ni att vi i Sverige äter 6 miljoner ägg i timmen på påskafton?) Lördagen började med ett dignande frukostbord kl.8.00. Sedan hade vi hela dagen uppdelad, föräldrar och barn för sig, så barnen fick ha egna aktiviteter och vi vuxna hade våra. Vi föräldrar diskuterade tillsammans med två logopeder, Åsa och Gunnel, kring till exempel stamning i skolan och i hemmet och vi fick massor av givande tips och viktig information. Bara det att få träffa andra föräldrar och utbyta tankar och erfarenheter kändes otroligt givande! Jag riktigt längtar tillbaka när jag tänker på det!

   Under dagen så åkte dessutom barnen, tillsammans med Kim, Anita och Sofia på en hemlig utflykt, som visade sig vara ett besök på Universeum i Göteborg! Mycket uppskattat! Kvällen avslutades med middag och ett besök av en hemlig gäst! Oj, vilka funderingar vi hade på vem gästen skulle vara.. När tiden väl var inne och vi satt bänkade framför den provisoriska scenen så började det höras Michael Jackson musik ur högtalarna! In kommer en makalös Michael Jackson kopia och kör nästan en timmes förställning med alla de typiska moves ni kan tänka er! Helt fantastiskt!!

   Efter frukosten på söndagen så började vi dagen med gemensam samling och lekar. Efter det så delade vi upp oss igen föräldrar/barn och vi föräldrar fick bl.a. titta på en film om stamning. Under vår utvärdering kom det fram så mycket positivt, alla var överens om att helgen hade gett så otroligt mycket och personligen känner jag värme i hela kroppen när jag tänker tillbaka på dessa tre dagar! Det känns som en ny dörr har öppnats i både mitt och Axels liv!

   Nu vill han åka på ungdomsläger och har bytt facebook med några ur gruppen! Innan vi åkte sa han till mig att "Tänk dig mamma, jag är snart 13 år och har aldrig förut träffat någon som stammar." När vi åkte därifrån tittade han på mig och sa "Det är lätt att säga och få höra att man inte är ensam som stammar, men innerst inne tror man inte på det. Det blir en helt annan känsla när man har träffat andra som stammar!"

   Jag tycker det sammanfattar hela upplevelsen och jag är så tacksam och lycklig för att vi tog chansen och anmälde oss till lägret!

 

/Ulrica Ravinale


Sonen Axel berättar hur det var:

När vi först kom till lägret var jag nog mest rädd och nervös. Den enda jag träffat som stammar var då i en affär med några hastigt utbytta ord. Nu kändes det nervöst och pirrigt på samma gång. När vi sedan samlades runt middagen och vi fick träffa varandra var det inte alls lika nervöst som jag hade trott. Det var som om hela gruppen hade varit bekanta i flera år. Om jag skulle prata med någon ny i min klass skulle det nog ta veckor och lära känna varandra, nu gick det på fem sekunder! Det bästa var nog att ingen var den där macho-typen som jag trodde fanns överallt, alla var schyssta och vänliga hela tiden!

   Under de här cirka två hela dagarna hann vi ta en tripp till Universeum, se våra pinsamma föräldrar leka och några hann till och med att haka upp sig på Melodifestivalen låten "Jalla dansa sawa".

   Om vi skulle vara lite seriösa, så var det väldigt bra med lägret att man fick utbyta erfarenheter. Man kunde ge varandra tips och råd och hjälp på hur man ska göra i speciella situationer. Sedan, förstås, så kände man att man inte är ensam. Enligt mig så känns det som att det är lätt att säga och höra att man inte är ensam, men innerst inne tror man inte på det. Det blir en annan känsla när man träffar flera som stammar.

   Om jag skulle nämna något negativt om lägret så är det bara en sak som kommer upp i huvudet - att det var för mycket fika… Förmiddagsfika, eftermiddagsfika och kvällsfika! Fast det är nog i och för sig inget dåligt, för gott var det, men det blev nog tre kilo extra på vågen skulle jag gissa.

   Jag tycker att detta läger var jätte roligt!!! Jag är lite av en nybörjare på det området, eftersom att det var mitt första läger, men jag rekommenderar detta i högsta grad för alla som läser detta!

   Tack till Anita, Kim och Sofia för en oförglömlig helg! Tack även till alla schyssta kompisar som var med: Alvin, Albin, Tobias, Rasmus, Hanna, Kristina och Lukas!

 

/Axel Leksell

 

PS. För bilder, se förbundstidningen KommUNIKation 1/2013 /Red

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag