Barnläger 2015

Här följer flera lägerberättelser

Harun Resolovic var ett av barnen och Nina Stålnacke var en av föräldrarna som deltog vid Stamningsförbundets höstläger i Vimmerby för barn som stammar och deras föräldrar. Här berättar de om sina upplevelser.

Många nya intryck

Jag och min mamma skulle åka på höstläger för stammande barn. Vi åkte från Malmö C på förmiddagen med tåget till Nässjö. När vi kom fram till Vimmerby så blev vi upphämtade av en annan familj med bil och åkte till Fredensborgs Herrgård. Vid receptionen mötte lägerledarna upp oss och vi blev visade till våra rum. Rummen var väldigt fina. När vi hade ställt oss till rätta träffade vi de andra familjerna.Kl 18:00 åt vi middag, det bjöds på biff och potatis och till efterrätt fick vi äpplepanacotta. När vi var klara med maten gick vi till ett rum där vi lekte lekar och sedan gick vi en tipsrunda. När tipsrundan var klar fick vi barn priser. Efter prisutdelningen stannade några för att spela biljard och kasta pil. När vi var klara gick vi och la oss. 

Roligt på Astrid Lindgrens värld

När vi vaknade åt vi frukost.Det var en jättebra frukostbuffé med frasiga våfflor bland annat.Efter frukosten gick vi barn ut och lekte medan föräldrarna pratade om stamning.Sedan gick vi in och fikade lite .Efter fikan gick vi ut igen och lekte. När vi var klara med lekandet gick vi och åt lunch. Efter lunchen åkte vi till Astrid Lindgrens Värld, där vi träffade Kims dotter Sofie. Det fanns mycket att se och att köpa där. Vi tittade också på en liten show. Efter showen kom en man från Vimmerbys lokaltidning och tog en bild på oss. Jag köpte två polkagrisar och en påse karameller.

När vi kom tillbaka hade vi en timme fri tid. Efter det  gick vi och åt middag, vi fick fisk och potatis. Efter middagen så hade de förberett en liten eldshow där ute. När eldshowen var över gick vi ner till badtunnan som vi skulle bada i , men den var för varm så vi fick bada bastu istället. När vi var klara i bastun så bytte vi om och gick ner till våra rum och duschade.  Sedan så spelade vi biljard och kastade pil, medan föräldrarna tog en kvällsfika. Sedan sov vi gott.

Ett gott farväl 

När vi vaknade åt vi frukost och sedan separerades vi från våra föräldrar. Vi barn ritade om stamning och vi såg också på en film och lekte lekar. Sedan  kom föräldrarna in och vi lekte lekar med de, vi fick också blåsa upp en ballong och lägga i en lapp i ballongen och på lappen stod det något om lägret. Sedan så smällde vi ballongerna och gick och åt lunch. Efter lunchen så tog vi ett avsked och begav oss hemåt.

Det var väldigt roligt på lägret och jag och min mamma längtar redan till nästa.

Av: Harun Resulovic


 

Efterlängtat barnläger i Vimmerby

Nina Stålnacke var en av föräldrarna som deltog vid Stamningsförbundets höstläger i Vimmerby för barn som stammar och deras föräldrar. Här berättar hon om sina upplevelser.

 

En väldigt entusiastisk son och en rätt nervös mamma öppnade dörren till Fredensborgs Herrgård en fredag i slutet av oktober. Vi var båda lite osäkra på vad vi skulle möta. Anton som är 11 år har träffat men inte umgåtts på riktigt med en annan person som stammar, och han hade en helt ny värld framför sig. Jag som mamma hade aldrig träffat en annan förälder till ett stammande barn.

Ett första möte

Anton mötte sina nya vänner vid biljardbordet, jag hittade mina nya bundsförvanter i soffan. Första mötet var försiktigt, men alla hittade varandra direkt. Fredagen gick till att lära känna varandra lite bättre, och till att prata lite allmänt. Det blev även lite lek organiserad av ledarna med Kim Lindbom Carlsson i spetsen. 

En äventyrlig lördag

På lördagen började resan på riktigt. Barnen hade egna äventyr utomhus på förmiddagen, och vi föräldrar gjorde vår första bekantskap med logopederna Åsa och Christina från Falun. Vi började med presentationer, och det var där och då som det sa klick. Det var inte bara jag som bar på alla dessa tankar och funderingar. För varje person som presenterade sig kände man att vi var mer lika än man hade kunnat tro. Vi delade erfarenheter. De var otroligt skönt att veta att vår egen situation inte är unik. Vi pratade vidare om vad stamning är för oss, och om hur information om vilket stöd som finns att få ska kunna spridas till föräldrar. Anton har stammat sedan han var fyra år, men det var först när han var nästan nio år som vi fick information om att till exempel Stamningsförbundet finns. Så ska de inte behöva vara. Efter lunch fick alla barn åka iväg på äventyr. Bussen tog dem till Astrid Lindgrens värld. Dagen avslutades med gemensam middag för barn och vuxna, och en överraskning. Sagor av Eld hade en eldig uppvisning, och sedan var de dags för badtunna och bastu. Tyvärr var badtunna lite för väl uppvärmd och det hela slutade med en stund i bastun för barnen och sedan hamnade nästan alla vid biljardbordet igen.

En lärorik söndag

Under söndagen fortsatte barnen sin lek och sitt bus och vi mammor umgicks lite mer med logopederna. Vi diskuterade varför man stammar och vad det egentligen är som händer. Saft i X-boxkontrollen var en rolig parallell. Vi pratade om den lilla pratgubben i huvudet som har lite fladdriga ben. Vissa dagar är han ostadigare än andra, eller så har han spillt mer saft i kontrollen vissa dagar, vilket gör att knappar fastnar eller hakar upp sig. Vi fick även göra lite andra övningar för att bekanta oss mer hur barnen kan uppleva sin stamning. Otroligt lärorikt! 

Kommer att återvända

När Anton och jag pratar om detta, vårt första stamningsläger, så gör vi det med ett leende på läpparna. Jag har fått en lite större inblick i hur det kan kännas för Anton när orden inte gör som han vill, och han har fått möjlighet att vara åhörare när ett annat stammande barn ivrigt skulle berätta något. 

Helgen bjöd på en fantastiks miljö och härlig natur i höstskrud. Vi knöt nya kontakter både jag och Anton. Vi är rätt överens om att den var lite tråkig mat, men läger kommer vi absolut åka på igen!

Av: Nina Stålnacke


Barnläger ger ny energi, glädje och styrka

Här skriver Jasmine Stridh om sina positiva upplevelser från Stamningsförbundets barnläger i Vimmerby.
 

Jag och min som Caspian 6 år satte oss på tåget fredag den 30 oktober mot Småland för att vara med på familjeläger. Vi var båda förväntansfulla och lite nervösa. För en gångs skull när vi skulle träffa nya människor behövde jag inte förbereda och meddela dem om Caspians stamning och hur han ville bli bemött. Jag behövde inte heller på lägret höka över honom och kolla så ingen var elak mot honom, som jag vanligtvis behöver göra och det var så skönt.

På en herrgård i Vimmerby träffade vi sju andra fantastiska barn, mammor och ledare. Allt var planerat i minsta detalj, från välkomstbrev på sängen vid ankomst. Lägret bestod av roliga aktiviteter för barnen och givande möten för oss föräldrar med två logopeder. Mycket skratt men även tårar och känslor.

Caspian har varit så glad sen vi kom hem och det känns som han funnit lite acceptans hos sig. Jag kom själv hem med ny energi, glädje och styrka. Vi fick träffa så fina personer och har funnit nya vänner. All heder till dessa fantastiska ledare och logopeder.

Av: Jasmine Stridh

Vimmerby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vimmerby

 

 

 

 

Vimmerby 2016

 

 

 

 

Vimmerby 2015

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag