Familjeläger 2016

Ett sprudlande härligt familjeläger på Gotland 

Familjen Sörqvist var i år på sitt första stamningsläger för familjer med barn som stammar. Här berättar pappan Martin och Melvin Sörqvist om sina oförglömliga upplevelser från lägret i Visby. 

 

Vår familj består av Maria, Moa, Melvin, samt mig , Martin! Vi hade aldrig tidigare deltagit vid något av de läger som har anordnats av Stamningsförbundet, så vi var alla lite nervösa när vi satt på färjan från Nynäshamn till Visby. Det hade vi inte behövt vara!

Ett varmt välkomnande

Så fort som vi kom till Scandic Visby mötte vi Stamningsförbundets Kim Lindbom Carlsson, som hälsade oss välkomna. Vi blev presenterade för alla de andra deltagarna som var från hela Sverige, från Luleå i norr till Svedala i söder. Det var ett jätteroligt läger där de flesta av deltagarna var i nedre tonåren eller däromkring. Det kändes som om ungdomarna gillade att de var i ungefär samma ålder. Att det fanns tillgång till swimmingpool samt bubbelpool på hotellet gjorde ju inte saken sämre och det blev mycket bad under dagarna som vi var på Gotland.

En härlig utflykt

Under lägervistelsen åkte vi bland annat på en mycket trevlig utflykt till Stora Karlsö. Det blåste ganska mycket under utflykten, vilket märktes under både färden till och från ön. Men solen sken och det var varmt och skönt under hela dagen. Det var kul att få se denna ö och att få höra berättelser och historia om Stora Karlsö från en guide som visade oss runt på ön. Vissa deltagare passade även på att bada i den lilla fina Stenviken på öns mitt.

Spänning och musik

Medeltidsveckan pågick under vårt stamningsläger, så självklart besökte vi även denna begivenhet. På lördag kväll blev vi guidade i en ”skräckvandring” innanför ringmuren. Guidningen utfördes av ett medeltida band, vilket gjorde det hela till en väldigt spännande och händelserik kväll. Efter att piraterna tillsammans med ungdomarna lyckades lösa en mordgåta, avslutades kvällen med att bandet sjöng och spelade musik. En verkligt lyckad tillställning!

Delikat mat, gemytligt sällskap

Maten (som var ordnad genom Kim) var jättegod. Hela gruppen satt alltid tillsamman i en egen stor lokal i restaurangen, vilket kändes intimare än om vi hade ätit på en restaurang med andra gäster. I och med att vi åt på detta sätt, var det även lätt att tala med de övriga deltagarna och komma lite närmare varandra. Vi fick under avslappnade former umgås med andra familjer med stammande barn. Det var skönt att bara vara och att få vara det ihop med andra som stammar, utan att det blir en sådan stor grej. Glasscaféet, som är beläget i Visby hamn och som är Europas största i fråga om antal smaker, blev också ett självklart stopp med hela gruppen. Helt fantastiskt att man kan få till så många olika smaker!

Vikten av gemenskap

Något som vi föräldrar reflekterade över var hur skönt det var att åka på ett stamningsläger där det centrala under dagarna inte handlade om stamning primärt, utan om gemenskap. Det blev även många samtal under lägerdagarna mellan oss för- äldrar och ledare. Alla hade vi olika berättelser och det var skönt att få dela med sig av de erfarenheter som man har av till exempel skolverksamhet, logopeder och stamning i vardagen. Vi åkte hem från detta läger med många fina minnen och upplevelser! Vi vill hälsa till alla familjer som vi träffade och vi vill även rikta ett stort tack till ledarna som gjorde detta till ett mycket minnesvärt läger!

Av: Martin Sörqvist


Ett läger där man får vara sig själv 

Melvin Sörqvist var mycket nöjd med att få åka på stamningsläger tillsammans med sin familj. Här ger Melvin sin syn på det intensiva lägerbesöket.

 

Vi i ”la famiglia” gick upp klockan halv sju i Bålsta, där vi hade spenderat en natt hos vänner, för att sedan ta Gotlandsbåten från Nynäshamn till Visby. Resan tog ungefär tre timmar. När vi kom fram till Gotland skulle vi checka in på hotellet. Alla i familjen var väldigt spända och nervösa inför att träffa alla andra, eftersom det var vårt första familjeläger.

När vi hade åkt av färjan, började vi leta efter hotellet på gps:n. Det visade sig att vi inte behövde leta länge, eftersom man kunde se hotellet från terminalen. Hotellet som vi skulle bo på var Scandic Visby. Innan vi checkade in skulle vi ta en snabbtur till ICA, för att köpa glömda tandborstar, dricka med mer. När vi kom tillbaka till hotellet mötte Kim Lindbom Carlson upp oss och vi fick vårt rum. Vi packade upp våra väskor och efter ett tag skulle vi även möta upp de andra familjerna i Kims rum. Kim hade även med sig sin mamma till hjälp.

Vi fikade ett tag, men sedan gick vi för att äta på en restaurang som hette Joda Bar. Där åt vi tacosbuffé och det var jättegott. Efter det att vi hade ätit gick vi en tur i Visby och kollade runt och besökte ett jättestort glasscafé med massor av olika smaker. Då kvällen närmade sig gick vi tillbaka till hotellet. När vi vaknade gick vi upp och åt en jättegod frukost. När vi hade ätit upp fick vi göra lite vad vi ville i 30 till 40 minuter. Det skulle komma en buss som skulle köra oss till en färja som tog oss till Stora Karlsö. Det var en ö utanför Gotland.

Vi gick runt och kollade och det var väldigt fint. Vi åt mat där och vi blev guidade. Till slut var det dags att åka tillbaka till hotellet med båten och bussen. När vi kom tillbaka till hotellet var det dags för middag med allihopa och vi åt på en restaurang. Även där var det väldigt gott. Efter maten var det dags för en hemlig aktivitet som visade sig vara en pirat- och spökvandring. Sedan gick vi hemåt för att sova. Under några av dagarna på Gotland var det även medeltidsvecka. Jag och min familj besökte marknaden. Under lägret badade jag massor i poolen och i bubbelpoolen.

Lägret var väldigt bra och jag vill absolut dit igen. Tack alla för ett underbart läger!

Av: Melvin Sörqvist

  

Nöjda barn och föräldrar på familjeläger i Visby

 

Många lovord om familjelägret på Gotland. Här berättar Lotta Rosander om Stamningsförbundets familjeläger i Visby där hon var tillsammans med sin man och två söner.

 

Vi är väldigt nöjda med familjelägret i Visby. Det var väldigt roligt och uppskattat av hela familjen. Visby är en helt fantastisk stad att vistas i, och ger hela lägret en alldeles speciell nästan magisk känsla!

 

Pojkarna berättar att de tycker att det är skönt att träffa andra som stammar, att veta att man inte är ensam om stamningen. De säger även att på lägret behöver de inte tänka på om de stammar eller inte, för så många andra gör det - och oftast leder detta dessutom till att de knappt stammar alls under hela lägret!

 

Det var väldigt kul och intressant med resan till Stora Karlsö, då vi fick vara ute i naturen och se saker vi aldrig sett förut, till exempel olika sorters fossil. Det var en rolig vandring till fyren, med fin natur och fantastisk utsikt som inte alla vågade sig upp för att se...

 

Men allra bäst var nog stunderna i hotellets pool där barnen hoppade, plaskade och hade roligt tillsammans!

 

Förr om åren har det varit väldigt stor spridning på barnens åldrar men i år var de flesta ganska lika i ålder vilket var väldigt uppskattat av mina pojkar då aktiviteterna var mer anpassade för just deras ålder.

 

Vi har en massa bra minnen från Gotland, både av fantastiska Gotland/Visby i sig och av själva lägret. Känslan från dessa dagar har vi med oss länge länge!

 

Resan fungerade väldigt bra, det är otroligt smidigt att flyga direkt från Sturup till Visby - på mindre än en timme är man framme!

 

Av: Lotta Rosander

Välkommen till Visby 5-8 augusti 2016.

Detta läger är för alla åldrar. Syskon, mormor, ja t.o.m hunden får medfölja! 

Välkommen till rosornas ö! Nu planeras ännu ett familjeläger i Visby för familjer med stammande barn i alla åldrar, en återträff för er som har varit med på tidigare barnläger. Detta läger brukar vara MYCKET populärt så här gäller snabb anmälan, då platserna går åt väldigt snabbt.

På det fullspäckade programmet står bland annat besök till Sveriges största glassbar, bussutflykt, medeltidsmarknaden, lekar, tipspromenad mm.

Priset för en vuxen, samt ett stammande barn kommer inom kort. Då ingår kost, logi, samt aktiviteter och utflykten. 
För övriga familjemedlemmar gäller självkostnadspris.Kom och träffa underbara nya och gamla vänner.

Alla åldrar välkommen, så ta med mormor och lillebror, så att de får uppleva hur det är att vara i ett skojigt gäng där vi som stammar står i fokus. :-)

Vill du som logopedstudent delta (på egen bekostnad), hör av dig.

Obs! Platserna brukar gå åt snabbt, så först till kvarn..... 

Anmälan samt frågor sker till Kim Lindbom Carlsson på boingecarlsson@telia.com, 0171-92209.

Varmt välkomna!!!

I vänsterspalten kan du se hur kul vi hade tidigare år!

 

PS. Man kan välja att stanna kvar efter lägret i samma lägenhet till självkostnadspris. Många väljer att lägga semesterveckan i samband med lägret, då medeltidsveckan börjar. 

 

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag