Familjeläger 2018

Andreas (12) och Emilias (11) som var med på familjelägret berättar om hur de upplevde lägret. Lägre ner berättar en mamma, Ulrika Israelsson. Längst ner kan ni läsa rapporten från Kimsan, Stamningsförbundets barn- och föräldraansvarig.

"Stamningslägret på Gotland 2018 var vårt första och det var både pirrigt och lite läskigt att åka dit. Jag, Andreas som stammar, och en stolt syster, Emilia, kom hit med våra föräldrar. Första dagen träffades alla deltagare, föräldrar och ledare och fikade och introducerade oss för varandra. Jag var jättenervös pga alla nya människor, men det gick riktigt bra ändå. Efter fikat gick vi till hotellrummet på Scandic Visby och tog det lite lugnt innan hela gruppen träffades igen och åt tacobuffé vid Visby hamn. Mätta och belåtna gick färden sedan till Pippi långstrumps godisaffär där de som ville fick köpa godis. Det fanns massor, t.o.m. i taket! Och om någon inte var riktigt mätt i magen så här långt, så blev man det på nästa anhalt som var Glassmagasinet och deras 300 sorters glass. Här blev vi bjudna på en varsin jätteglass med strössel - och trots mätt mage var det såå gott!
 
Dag två åkte vi buss till Folhammar raukområde och fikade. Stora stenar kan låta tråkigt, men oj vad roligt det var att klättra på dem och uppleva den imponerande och mäktiga naturen. Därefter åkte vi vidare till en gård med kattungar, kaninungar, frigående gäss och höns, ponnys mm. Ett paradis för djurälskare. På gården fanns en massa roliga aktiviteter för både stora och små: hoppa trampolin, åka golfbil, bada, pingis, kubb, kanot, paddleboard osv. Vi tycker att detta ställe var jättekul!
 
När vi kom till hotellet igen badade vi i deras pool innan det var dags att äta middag med gänget igen. Goda kycklingspett blev det, varefter vi gav oss iväg på en hemlig aktivitet. Spännande! Efter att ha stått under tak och försökt undvika ett åskoväder med spöregn, begav vi oss till Visby stadsmur där vi plötsligt stötte på två verklighetstrogna pirater som ville att vi skulle rädda folk från pesten. De tog med oss barn på ett äventyr där vi mötte en hel drös sjuka (och lite zombieliknande) pirater som vi fick fly från. Tyvärr blev även en av papporna i gruppen smittad av pesten när han skulle hjälpa oss, men som tur var blev både han och alla de andra räddade av oss till slut. Tur att vi hade ett botemedel att ge dem. Som tack för räddningen blev vi bjudna på både godis, sång och musik. Om vi hade fått ändra på något så hade det varit att det hela hade hållit på längre, det var ju så kul!
 
Dag tre fick några föräldrar gå och prata om stamning medan vi andra gick till Gotlands museum, vilket var intressant. Här kunde man göra olika aktiviteter och se på gamla häftiga saker, skelett, fossiler, rustningar osv. På slutet fanns det även en lekhall för det lite yngre barnen (fast det var allt lite kul även för oss lite äldre). Vi blev dock lite trötta efter ett tag pga värmen, men efter lite vattenpaus och en promenad till Almedalens lekplats gick det över. Färden gick sedan vidare till en god lasagnelunch, varefter det blev fri tid. Vi valde att gå till Visbys medeltidsvecka med full mundering och njuta av en sagovärld full med god mat, musik och glädje. Det var verkligen jätteroligt eftersom man fick känna sig speciell i medeltidskläderna. Alla såg olika ut och det var roligt att sticka ut. 
 
Senare på kvällen träffade vi gänget igen och åt en sista middag ihop. Kim, Marie, Åsa och Bosse (våra lägerledare) gav där oss fina presenter och hade en fin avslutning. De var jättesnälla tycker vi och de gjorde ett fantastiskt jobb under hela lägret.
 
Sammanfattningen av lägret blir att vi tycker att det var roligt och det var trevligt att träffa andra som stammar. Jag tänkte inte lika mycket på min stamning här eftersom de andra också stammade, vilket gjorde att det kändes skönt. Jag kunde slappna av under några dagar och kände mig inte så ensam i min stamning. Värdefullt. Vi träffade också nya vänner, vilket var jättekul. Tack för en värdefull upplevelse."
 
/Andreas och Emilia Ek
 

 

"Barnläger 2018

Det är vårt första barnläger och humöret var på topp när vi lämnade Umeå den fredagen för att flyga till Stockholm. Färden gick vidare mot Västerås och när vi kom till hotellet så möttes vi av glada ansikten. Det kändes spännande att träffa andra barn och vuxna som kan dela med sig av sina erfarenheter kring stamning. Bäst av allt var att Mårten fick träffa andra barn som stammar och upptäcka att han inte var ensam i världen.

Vi började med att äta middag och sakta börja bekanta oss med både föräldrar samt barn. Sedan kallades det till samling för att alla skulle välkomnas samt att introduceras för schemat för helgen. Alla barnen fick ett personligt och handskrivet kort från Kim, Åsa och Marie vilket var väldigt omtänksamt och trevligt. Fredagskvällen fortsatte med aktiviteter och avslutades med kvällsfika.

Lördag efter frukost åkte barnen iväg på utflykt och föräldrarna stannade med Åsa Rundström samt Kristina Pettersson som arbetar som logopeder. Barnen fick uppleva en fantastisk heldag med något för alla. Första stop blev en gård med olika djur, där de fick en egen guide som berättade om varje djur och barnen fick berätta vad de kunde om djuren.

Sedan blev det dags att uppleva en gammeldagsskola där det tittades på både hår och naglar, alla barnen skötta sig perfekt inför den stränga fröken. Efter detta så åt vi en god lunch och avslutade med en tur på hästskjutsen.

Därefter åkte vi vidare mot nya äventyr, denna gång stannade vi till på flygmuseet där vi fick en engagerad guide som berättade på ett fängslande sätt, han fångade mångas uppmärksamhet och bjöd dessutom på glass. Trötta men uppfyllda av upplevelsen åkte vi mot hotellet.

Efter middagen väntade en överraskning i form av sjörövare som både spelade och sjöng men även fick barnen delaktiga genom skattjakt på hotellet. Det fanns god tid att prata med föräldrar samt umgås under trevliga former och att barnen hittade kompisar att umgås med. Kvällen avslutades med godis och fika.

Söndagen började med lek och alla deltog med liv och lust, barn som föräldrar. Sedan fick barnen jobba själva medan föräldrarna fick lyssna på Åsa och Kristina men också prata med varandra för att reflektera och ställa frågor. Det hela avslutades med utvärdering tillsammans med barnen och en vernissage av barnens alster. Det hela avrundades med lunch. Det var så roligt att få möjlighet att delta och ledarna hade ett digert program med hög ambitionsnivå, både utifrån barnens perspektiv men också för mig som förälder."

Av: Ulrika Israelsson

 


 

En lärorik helg i vacker miljö Lägerveckan i Visby 2018

Stamningsförbundet anordnade även i år ett familjeläger på Gotland. Det blev en härlig helg i augusti där barn som stammar, deras föräldrar och även syskon och andra släktingar var välkomna. På lägret fick föräldrarna värdefulla tips om hur de ska förhålla sig till sina barns stamning och barnen fick i sin tur umgås med andra barn som stammar. Här berättar Stamningsförbundets föräldra-/barnansvariga om lägerveckan och några av deltagarna delar dessutom med sig av sina upplevelser.

Helgen 3 – 6 augusti samlades 31 personer på Rosornas ö. Det blev i år 14 barn i åldrarna 5 – 13 samt deras föräldrar. Det blev en spännande helg! Tacobuffén var uppskattad och det bjöds glass i stora lass då det fanns 300 smaker i år på glassbaren. Vi gjorde ett besök hos Sussie Stentanten på Gotlands fossiler och smycken (GOS), där barnen fick veta en massa om fossiler samt fick en egen fossil med sig hem. Kanotpaddling, hästar, grillning, traktor och vagn, kaningos, kattungelek, studsmatta och karusellfärd var några av aktiviteterna på Gangvide Farm hos Kickan och Per. Det blev en härlig dag på landet i solens sken. Raukarana i Ljugarn var häftiga och där kunde man klättra, plaska och springa av sig.

På Gotlands Fornsal fanns både skelett, skatter och spännande historia. På utställningen Skepp och skoj kunde man busa och undersöka. På marknaden var det medeltida gyckel, musik, brända mandlar, kanderade äpplen, svärd, pilbågar, marknadsstånd och allt som hör medeltiden till. Lördagskvällen var både spännande och läskig. Först firade vi Caspian som skulle fylla nio. Det blev kycklingspett, tårta, sång, present och fint dukat piratbord. Sedan var det ett gäng pirater som hjälpte barnen att ta sig runt muren. De fick akta sig för vålnader, fastkedjade pirater och andra skummisar, då hela Visby hade drabbats av pesten. En av papporna som anmälde sig frivillig (modige Fredrik) skulle smyga in och kolla läget, men blev biten av en pestsmittad. Som tur var hade piratgumman en mirakelkur, som botade honom. Tänk att hon hade fått in så mycket pengar så att hon hade köpt en massa godis till barnen. Det hela avslutades med dans och piratmusik. På hotellet blev det mycket plask och bad i poolen. Föräldragruppen hade en liten träff på söndagen, där vi pratade om stamning i skolan, hjälpmedel, gav varandra tips och råd och utbytte erfarenheter. Sista kvällen hade vi pris/presentutdelning, sedan gick de som ville ned till strandfesten. På måndagen ritade barnen teckningar och skrev dikter till kommande kalender 2019. Temat var Visby/sommar/sol/stamning. Efter avtackning och kramkalas blev det hemresor för de flesta.

Stort tack för att ni ville vara med oss denna helg. Tack för vi fick låna era barn, de är jättegulliga. Inte tappade vi bort någon i år heller!

Tack till personalen: Bosse, Marie och Åsa, samt våra sponsorer och bidragsgivare.

Många ville komma nästa år igen. Kommande läger blir i vår (troligen i april i mellansverige) och i Visby helgen vecka 31. Lägren blir ofta fullbokade så fort annons läggs ut, så vänta inte för länge om ni vill vara med framöver.

För mera information om barnlägerverksamheten, kontakta: Kim ”Kimsan” Lindbom Carlsson, föräldra-/barnansvarig i Stamningsförbundet 

 

 

 

 


Välkommen till Visby 3-6 augusti 2018

(FULLBOKAD! Men du kan stå på reservlistan ifall det blir avhopp.)

Detta läger är för alla åldrar. Syskon, mormor, ja t.o.m hunden får medfölja! 

(Har ni inte varit med på något barnläger förut rekommenderar vi att först delta på ett barnläger, i år i Västerås 27-29/4. Skillnaden läser ni här.)

Välkommen till rosornas ö! Nu planeras ännu ett familjeläger i Visby för familjer med stammande barn i alla åldrar, en återträff för er som har varit med på tidigare barnläger. Detta läger brukar vara MYCKET populärt så här gäller snabb anmälan, då platserna går åt väldigt snabbt. Lägret äger rum samtidigt som medeltidsveckan, så passa på att stanna några extra dagar på Gotland.

På det fullspäckade programmet står bland annat besök till Sveriges största glassbar, bussutflykt, medeltidsmarknaden, lekar, tipspromenad mm.

Priset för en vuxen, samt ett stammande barn är 3400kr. Då ingår kost, logi, samt aktiviteter och utflykten. 
För övriga familjemedlemmar gäller självkostnadspris.Kom och träffa underbara nya och gamla vänner.

Alla åldrar välkommen, så ta med mormor och lillebror, så att de får uppleva hur det är att vara i ett skojigt gäng där vi som stammar står i fokus. :-)

Vill du som logopedstudent delta (på egen bekostnad), hör av dig.

Obs! Platserna brukar gå åt snabbt, så först till kvarn..... 

Anmälan samt frågor sker till Kim Lindbom Carlsson på boingecarlsson@telia.com, 0709-725768.

Varmt välkomna!!!

I vänsterspalten kan du se hur kul vi hade tidigare år!

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag