Nyhetsblad

Stamningsförbundets tidning startades 1955 och hette under många år PLUS, efter den första stamningsföreningen som kallade sig PLUS-klubben. Namnet PLUS skulle uppmuntra dem som stammar att tänka positivt. Redan 1978 gavs PLUS ut som en nordisk tidskift om stamning och redaktör var då Ingvar Karlsson. 1982 blev PLUS en egen medlemstidning. År 2001 beslöt Stamningsförbundets förbundsmöte att byta till namnet KommUNIKation som bättre associerar till tal och språk, en kommunikation som är unik. 

Från tidning till nyhetsblad. Förbundsstyrelsen har nu fått svar från både lokalföreningar och enskilda medlemmar gällande KommUNIKations framtid, där så gott som alla är positiva till att övergå från en papperstidning till en digital sådan, så styrelsen har nu beslutat att juninumret 2019 blev det sista i dess nuvarande form. Att inte längre vara en tryckt matrikel, med dess regler som behöver följas, och istället bli digital har många fördelar. Till exempel innebär förändringen en besparing på tryckkostnader, en vinst för miljön samt att tidningen kan komma ut när och till vem som helst, så att den blir en aktiv och interaktiv nyhetskälla, där stamning och förbundet blir mer känt hos allmänheten. Efter sommaren har KommUNIKation blivit ett nyhetsblad som kommer ut med kortare intervaller, så att nyheter förblir nyheter. Det blir också, precis som tidigare, information om stamning, föreningarnas aktiviteter, egna erfarenheter, behandling, hjälpmedel, barnsidor, intervjuer och mycket annat smått och gott.. Nyhetsbladet kommer inte längre att bli enbart för medlemmar och andra prenumeranter, utan alla kan få tag i den! Den kan läsas direkt från hemsidan, från datorn, plattan eller mobilen, den kan skrivas ut, mailas och delas på sociala medier, länkar är direkt klickbara, och det bästa av allt är att vi kan nå ut till många fler. Bibliotek, logopeder, även skolan kan få tag i nyhetsbladet och lägga det i läshörnan. Medlemmar som har betald för att få tidningen kan, om man önskar, få den utskriven året ut. Men visst är det både enkelt och miljövänligt att få den via mail? :-) 


 

Nyhetsbrev oktober 2019 går att läsa online här.

Under en övergångsperiod kommer vi att erbjuda nyhetsbladet i
pdf format till dig som vill skriva ut den.

Vill du prenumerera på nyhetsbladet?
Anmäl dig här.
(
laddar långsamt)


 

Vill du vara med och göra ett sprakande nyhetsblad? Det vore bra att kunna bilda ett redaktionsråd, där till exempel en person kan ta hand om layouten, en annan sköter intervjuer, en skummar nyheter, en håller kontakten med logopeder kring senaste forskningen och behandlingsmetoderna m.m. Vi behöver också korrekturläsare. Men du behöver inte vara med i redaktionsrådet för att tipsa oss om artiklar, personer att intervjua, eller för att skriva egna inlägg. Skicka gärna in ert material löpande till redaktion@stamning.se

Vad vill du läsa i nyhetsbladet? Vad ska finnas med? Du/ni får gärna ge förslag på vad du vill läsa. Är det något talträningsprogram du vill läsa mer om? Kanske mer forskning? Någon som du eller vi kan intervjua? Tipsa oss gärna om reportage. Om du inte vill skriva själv kan du höra av dig till redaktion@stamning.se så ska vi göra vårt bästa för att det blir en artikel.

Har du en artikel till tidningen: skriv till redaktion@stamning.seDet kan ibland vara svårt att veta vad man ska skriva. Här kommer lite förslag på vad man kan skriva om. Men man är såklart välkommen att skriva om vad man vill! Och man måste verkligen inte skriva mycket. Vi är tacksamma för alla artiklar, men ser gärna även artikar som dessa:

 • Gjorde ni något särskilt på Internationella Stamningsdagen?
 • Har du varit på Härnösandslägret? Berätta!
 • Och Barnlägret?
 • Har du/ni varit på någon form av talträning? Talakademin? McGuire? Testat på DAF, FAF, Speech Easy?
 • Vad har ni hittat på i föreningen under hösten?
 • Vill ni att er medlemsförening anordnar något, eller att riksförbundet gör det? (t.ex. träff för medlemmar, ungdomsträffar, pensionärsträffar, biobesök, teaterbesök, föreläsning, m.m.)
 • Hur har ert liv med stamning varit? Berätta gärna om dig själv! Eller var du har för tankar om stamning?
 • Har du någon bild eller teckning du vill skicka in? Kanske en dikt, t o m?
 • Eller något helt annat?

Några riktlinjer vad gäller texter och bilder:

Texter:

 • skriv en rubrik
 • skriv gärna en ingress på ca: 3 rader
 • vid längre texter, se till att det finns mellanrubriker (blir mer lättläst)
 • om du har skrivit om någon, se till att de har läst och godkänt texten innan du skickar in den
 • Jag kommer att läsa genom och ev. redigera texten. Kan skicka tillbaka den till er efteråt om ni vill.

Bilder:

 • skriv bildtext
 • innan du skickar in bilden till mig, fråga dem som är med på bilden om det är okej att den publiceras i tidningen

Nyhetsbrev oktober 2019 går att läsa online här.

Under en övergångsperiod kommer vi att erbjuda nyhetsbladet i 
pdf format till dig som vill skriva ut den.

Vill du prenumerera på nyhetsbladet?
Anmäl dig här.

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag