Ang. programmet ”Hjälp!”

Götene, 070326

Wikipedia bekriver ordet ”humor” enligt följande:
Humor
 (från humores, kroppsvätskorna i humoralpatologi, ytterst av klassisk grekiska χυμός (chymos), bokstavligt "saft") är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor.

Norstedts svenska ordbok skriver:
Humor
: förmåga att skämta och uppskatta skämt

På TV4 sänds programmet ”Hjälp” som annonseras som en ”humorserie”. Här följer en kort beskrivning av den så kallade ”humorserien” tagen från www.tv4.se/noje/hjalp

”Sveriges främsta komiker söker Hjälp! Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Felix Herngren, Sissela Kyle, Johan Glans och Anna Blomberg utgör en samling människor på gränsen till nervsammanbrott, som alla söker hjälp hos psykologen Jeanette, spelad av Stina Ekblad. I TV4:s nya stora humorsatsning Hjälp! vänder sig en skruvad samling människor till den vänliga och ödmjuka psykologen Jeanette Placzcyk (Stina Ekblad) för att med sina minst sagt komplicerade - och vitt skilda - problem få just hjälp. Det enda de har gemensamt är att de alla lever i en värld som inte förstår dem - och att de själva skulle kunna tänkas ha någon del i det är inget som ens föresvävat dem.  Jeanette är hjälpsam och mycket förstående. Vänligt leende lyssnar hon på patienternas problem och försöker varsamt att leda dem rätt, trots att de alltid misstolkar hennes råd och trots att de ofta blir avbrutna av Jeanettes förvirrade assistent Papa (Robert Gustafsson). Hjälp! är skapat av Anders S Nilsson och Gustaf Skördeman och sänds i tio avsnitt på fredagar klockan 21:30.”

Beskrivningen var så oroväckande att jag genast kontaktade producenten Gustaf Skördeman och komikern Robert Gustafsson som spelar Papa. Jag förklarade att stamning är ett (dolt) funktionshinder hos cirka 1% av alla vuxna och 4% av alla barn. Att det är ett dolt funktionshinder beror på att personer som stammar fortfarande stämplas som ”mindre begåvade” och ”nervösa” och myterna om stamning är många.

Både Skördeman och Gustafsson anser inte att problematiken är så allvarlig och att man måste kunna skämta med sitt funktionshinder. Sanningen är att det är helt ok att skämta om SITT EGET funktionshinder, men att göra narr av andras problem är en helt annan sak!

Problemet är att det finns så många som gör narr av personer som stammar, kända såväl som okända. Att härma stamning är en sak, men att göra den som stammar även till en förvirrad person med svåra sociala problem är en annan sak. Det bekräftar nämligen synen många har på oss. Och hade det varit mer nyanserat, dvs varit positiva bilder av stammande personer för att balansera det hela, hade det också varit ok, men som det är idag är varje bild av en som stammar den av en person som är nervös, mindre begåvad eller till och med ond mördare. Synen på rullstolsbundna, blinda, döva, homosexuella, blondiner mm är idag att man vet att de är som alla andra, varken mer eller mindre. Hos oss saknas den balansen än så länge, vilket vi försöker förändra. Jag välkomnar den dagen då att alla kan skratta åt stamning, för den dagen vet alla att man gör en rollfigur och inte ett porträtt.

Det finns otaliga exempel på vad en person som stammar utsätts för. Mobbing är vardagsmat och kan gå så långt som depression, socialt utanförskap, dåliga betyg och arbetslöshet. Ibland till och med självmord.

Gustafsson lovade att relativera hans personage i reklamen och intervjuer, tala om att "papa" är en karikatyr och inte en typbeteckning, och hänvisa till stamningsföreningen för den som söker mer information och vill ha kontakt med andra som stammar. Han bad till och med om att få bära våra humoristiska knappar, vilka jag skickade honom.

Sedan började programserien och ju fler avsnitt jag, och många andra, såg, ju mer förfärades vioch ju fler blev samtalen och mailen som kom in till oss. Det regnade ord som ”förlöjligande”, skamligt, kränkande, till och med katastrofalt!

Exempel på scener:

 • Alla behandlas med respekt av psykologen och får vettiga råd. Papa (Robert Gustafsson) i sin tur får helt löjliga ”behandlingar” och behandlas som en dåre av både psykologen och patienter.
 • Papa går omkring i blommigt förkläde av okänd anledning
 • Psykologen ”hjälper” Papa (Robert Gustafsson) genom att banka honom på ryggen och fyller i ord
 • Papa bokar en tid med någon som håller på att mörda någon, blir avbruten och skriver (?) med stamning.
 • Papa svarar i telefon och folk lägger på.
 • Arga Örjan tar till fysiskt tillgrepp för att få ”Papa” att få sagt det han vill (bjuda på kaffe).
 • Psykologen låter Papa sjunga när han pratar för att inte stamma.
 • Psykologen använder sig av en högtryckstuta varje gång Papa stammar för att få honom att sluta stamma och Örjan stoppar den till slut i munnen på Papa tills trumhinnorna spricker.
 • Papa spottar så det skvätter på hela bordet när han stammar. I ett annat avsnitt kommer det fradga ur mun på honom när han talar
 • Papa skickas ut för att handla även om ”man vet att han kommer hem med något annat”.
 • En annan personage (självmordskillen) säger: ”Jag kan inte prata med honom för då blir jag också sån”
 • Rekordkvinnan vill filma Papa för att få honom att komma i rekordboken pga av hans många upprepningar
 • I flera avsnitt gör man stamning till en rap
 • Papa slår sig själv för att ”prata rent”
 • Papa blir kallad för ”Samhallsplankton”

Och då har vi inte ens sett alla avsnitt… 
När man kollar på internet kan man läsa olika insändare, även från icke-stammare:

På www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2205&a=610008 kunde man läsa om vad tittarna anser är ”roligt” och ett av kommande avsnitten.

Jakten på det försvunna skrattet

Varför blir svenska komediserier så ofta ­tråkiga? DN var med under inspelningen av TV 4:s nya humorsatsning "Hjälp!" och pratade med Robert Gustafsson och Johan Glans om magplask och genvägar till skratt. 

Scen 808, tredje tagningen i en femrumslägenhet på Dalagatan i Stockholm. Snart lunch.

Robert Gustafsson öppnar en dörr, håller båda händerna ovanför huvudet och gör cirkelrörelser med pekfingarna samtidigt som han tjuter som en siren.

- D-d-d-e-t är l-l-l-applisor på parkeringen.
- J-j-j-ag har en V-v-v-olvo kombi. En k-k-k-larröd, säger Johan Glans.
- J-j-j-ag hör inte vad du säger.
- D-d-d-u har t-t-t-alfel.
Plötsligt kommer ljud från rapmusik. Gustafsson och Glans faller in i en stammande rap.
- D-d-d-u kan dra nu.
- N-n-n-ej.
- G-g-g-år du ofta hit?
- J-j-j-ag tycker det är trevligt här.
-Sch-sch-sch-ysta killar.
- F-f-f-asta skinkor.
Pang! Robert Gustafsson lappar, oväntat och utanför manus, till Glans på vänsterkinden med en handflata.
Är det roligt?

På http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2205&a=610008 kunde man läsa följande:

Det blir en något besynnerlig känsla att höra Stina Ekblad säga detta samtidigt som Robert Gustafsson står några meter bakom i röd peruk och blommigt förkläde och tjuter som ett billarm.

På http://blogg.expressen.se/flowsurfer/entry.jsp?messid=172896 kunde man läsa följande:

Robert Gustafsson stammandes till overklighet i peruk med förkläde som den totala nörden. Har du inte sett det förut så passa på. Ingen spelar mentalskadad svensk på gränsen till psyket i som han.

 Är nu detta humor? ”Att framkalla glädjekänslor?” ”Förmåga att skämta och uppskatta skämt?” Inte enligt vår ordbok.

Och inte nog med detta. Serien säljs nu även på DVD. Så förutom att personer som stammar är kränkta, att mobbingen ökar och att snedvridningen av synen på stamning förstärks, så tjänar man på att förlöjliga oss i många år framöver. Och det med rent samvete. 

DÄRFÖR KRÄVER VI FÖLJANDE:

 • En offentlig ursäkt från TV4, producenten och Robert Gustafsson
 • Ett program där man tar upp stamning (och andra funktionshinder som (illa) berörs i serien) och vad det innebär
 • Omedelbar säljstopp av DVD:n
 • Skadestånd att användas till en informationskampanj med hjälp av median

Vi emotser ert svar omgående.

Med vänlig hälsning,

Anita S. Blom
Sveriges Stamningsföreningars Riksförbund, SSR
www.stamning.se
info@stamning.se

SVAR:

Hjälp!, TV4, 2007-01-26–2007-03-30, kl. 21.30–22.00,. inslag om stamning; fråga om mediets genomslagskraft BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Läs mer: hjalp_granskning.pdf 

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag