Nordiska tidigare

Nordiska stamningsseminariet 2018 i Estland

Nordiska stamningsseminariet 2017 i Norge

  • Rapport längst ner

Nordiska stamningsseminariet 2016 i Danmark

Nordiska stamningsseminariet 2014 i Island

Nordiska stamningsseminariet 2013 i Sverige

Nordiska stamningsseminariet 2012 i Norge

Nordiska stamningsseminariet 2011 i Finland

Nordiska stamningsseminariet 2010 i Danmark

Nordiska stamningsseminariet 2009 i Island

Nordiska stamningsseminariet 2008 i Sverige

Nordiska stamningsseminariet 2007 i Norge

Nordiska stamningsseminariet 2006 i Finland

Nordiska stamningsseminariet 2004 i Island

Nordiska stamningsseminariet 2002 i Norge

Nordiska stamningsseminariet 2001 i Finland


Rapport från nordiska stamningsseminariet 2017

 (Och missa inte Barry Guitars kloka ord i videon längst ner.)

Det är alltid ett nöje att resa genom vackra Norge, ännu mer för att träffa och nätverka med andra som stammar, denna gång 59 personer från Sverige, Norge, Island, Finland, Danmark, Estland, England, och Nederländerna, och lyssna på en föreläsare som citeras av de flesta stamningsforskare i världen, Barry Guitar från USA.

Efter incheckningen på det trevliga spahotellet Lillehammer och gemensamma middagen blev det gemensam samvaro i den stora, gemytliga trähytten med öppen spis, medan andra umgicks och värmde sig vid lägerelden utanför.

Att bli vän med sin stamning

På lördagen fick vi lyssna på den välrenommerade stamningsforskaren Barry Guitar, som föreläste om att bli vän med din stamning. Han hade oturen att ha blivit av med sitt bagage på flyget, men den lediga klädseln bidrog bara till det humoristiska och personliga i hans föreläsning.

Barry kommer från USA, behandlar människor som stammar, forskar och stammar själv.  Som barn försökte undvika att visa eller prata om sin stamning. Ett exempel på det är en avgörande händelse i hans liv var när han grannen frågade från andra sidan gatan vad Barrys bror heter. Han kunde inte säga Lenny, så han ropade tillbaka ”Jag vet inte”. Han har inte kunnat säga ord som börjar på L på många år. Flytten gjorde hans stamning värre, man han hittade egna lösningar, som att inte duscha efter gympan, vilket alltid ökade stamningen.

Nu tog skolan kontakt med föräldrarna, som inte riktigt insåg att stamningen var så allvarlig. Föräldrarna skämdes, så det pratades inte om stamningen hemma. Barry blev vald av eleverna till ordförande, men läraren sa att de skulle tänka om pga stamningen, och han förlorade omvalet. Synen på stamningen vände när de var på besök och värden, som han aldrig träffat förut, pratade om stamningen och tog det som något helt normalt och fascinerande. Det gjorde hela skillnaden. 

Att träffa Van Riper gjorde skillnad

Han blev inspirerad av sin far som jobbade i flottan och sökte sig in på Navil academy. Han försökte dölja sin stamning och kom in på utbildningen, man han insåg snabbt att det skulle vara för svårt att hela tiden dölja stamningen. SÅ han valde att gå på Darkmouth collage där han fick talträning av självaste Van Riper. Även Van Riper bekräftade att stamning till något som är ok, även om man kan göra saker för att underlätta talflödet.

Det viktigaste, enligt Van Riper, är att acceptera sin stamning. Insatta ord såsom ”öh öh”, ”liksom” och liknande är ett undvikande beteende. Bemöt det du är rädd för istället. Motstå tidspress. Om du fastnar på en bokstav, gör den ännu längre för att inte bygga in en rädsla för den bokstaven, och fortsätt sedan när DU är redo. Om butiksbiträdet har bråttom, skriv ner det du vill säga, för att tvinga biträdet att vänta. Svara aldrig på en fråga förrän du är redo, inte ens när någon ropar på dig. Att varje dag stoppa 10 främmande människor på gatan med hälsningen ”Hej så kul att se dig igen, Peter/Karin”, så att lyssnaren frågar vem du är och du får presentera dig, gör att du kan avdramatisera att presentera dig. Ju mer man gör det, ju mer man lär hjärnan att stanna upp och bemöta när ett ord eller ljud som stammas fram uppstår, istället för att fly från det. Mindfulness ett mycket bra verktyg i sammanhanget.

Efter ett tag kände Barry att talet var så pass flytande att han bestämde sig för att sluta talträningen och att lifta, inte bara genom USA, utan världen. Vid första bästa bilen stammade han igen… Han fortsatte sin resa och införde frivillig stamning för att få bort rädslan för att stamma. Men efter ett tag blev talet så besvärligt att han skrev till Van Riper om han fick komma tillbaka. Van Riper svarade ”Ja, om du låter mig hjälpa dig”. Efter mer talträning bestämde Barry sig för att bli bortförsäljare för att få tillfälle att talträna. Han kände dock att det var viktigt att ha någon att talträna med. Att även få psykoterapi av Van Riper gjorde att Barry kände att Van Riper såg igenom skalet och accepterade Barry och hans stamning, vilket förbättrade hans tal.

Många användbara råd

Vid det här laget började frågorna från publiken att regna över Barry och han tog sig god tid att utförligt, och med exempel, besvara varje fråga. Ett gott råd till föräldrar är att visa barnet att det är ok att stamma, även om du vill att barnet stammar mindre och vill hjälpa. Bästa hjälpen är att låta barnet prata fritt. Ställ inte bara frågor, utan berätta själv och gör något annat samtidigt för att leda bort uppmärksamheten från stamningen. Belöna inte det flytande talet. Man sätter då ett värde på flytande tal. Försök istället att sätta de rätta, positiva känslorna på talet. Om du ändå vill uttrycka din glädje, gör det då när barnet vågar stamma. Barry har jobbat med Lidcombe metoden i 20 år och han inser att det är lite kontroversiellt att säga att man ska prata fritt, som man vill, men samtidigt förespråka Lidcombe metoden, där föräldrarna blir terapeuter.

Det viktigaste, enligt Barry, är att bli vän med din stamning och att vid behov använda frivillig stamning för att avdramatisera det hela. Var medveten om och bestäm dig för att arbetet med stamningen tar minst ett år. Stamning är inte ditt fel och om lyssnaren inte är ok med det, är det dennes förlust. Om du istället visar att du inte bryr dig om din stamning, gör inte lyssnaren det heller. Kommentera din stamning själv om du fastnar, så bryter man isen. Var också medveten om att stamning handlar om genetik, skillnader i hjärnor och inlärning. Samt att det kan finnas andra problem, som t ex dyslexi, och även på emotionell nivå, som kan ha betydelse för ditt genetiska stamningsarv.

Stamning sitter i hjärnans nätverk, alltså i båda hjärnhalvorna som samarbetar. Även i vila kan det vara problem i talkoordinationen. Stamning varierar då nätverket är olika aktivt och vi lär oss hela tiden, även om vi inte aktivt lär. Därför är tidig diagnosticering viktig, då man når barnen när de fortfarande inte ser stamningen som något fel. Så fort de lärt sig att de gör något fel, genom andras reaktioner, blir det mycket svårare att behandla. Vi börjar med en lätt stamning och lär oss sedan, automatiskt och omedvetet, att vi gör något fel och ”bör sluta med det”. 

Låt det hända

För att ge exempel visar Barry en video med en person som stammar. Video visar korta klipp med Ben som patient och där Ben sedan benar ut vad som händer, hur det kändes och hur han tar till sig lärdomen. Ben berättar till exempel att man ska sluta undvika genom att byta ut ord. Man vet att man kommer att smälla in i väggen, så lär sig att minska på smällen, istället för att undvika väggen, för den dyker säkert upp igen. ”Bring it on!” Låt det ske! Acceptera det. Behåll ögonkontakt. Låt blockeringen lossna av sig själv. Då tar vänster hjärnhalvan över från höger hjärnhalvan igen. Stamning kontrollerar inte dig. Du kontrollerar stamningen, genom att acceptera den. Inse att det inte är så hemskt som man själv tror det är. Bestäm dig för att rädslan inte ska stoppar dig från att tala, utan bestäm dig för att ta hindret, oavsett. Och belöna dig för att vänta ut stamningen. Vi tror ibland att det är lättare att undvika, än att stamma, medan det egentligen är tvärtom. Det blir en lättnad, en avslappning att jobba emot stamningen längre.

Vara öppen om din stamning, prata om stamning och stamma öppet. Använd ett stamningsögonblick till att säga något om stamningen (vänta lite, det kommer snart). Synliggör din stamning genom en T-shirt, knappar, armband mm och utmana dig i svårare och svårare situationer. Gå med i stamningsföreningen och träna med dem. Lär dig mindfulness och meditation för att hålla kvar stamningsögonblicket och acceptera din stamning. Stamning och sensibilitet kan ha ett samband, så psykoterapi och rådgivning kan vara ett bra komplement till talträningen. Även ACT terapi blir mer och mer vanligt. Stå upp för dig själv och ta plats. Be eventuellt lyssnaren att vänta tills du har pratat klart, och behåll ögonkontakt. Ögonkontakt är viktigt i djurvärlden och vissa känner sig hotad, medan andra har ett stort behov av det för att kommunicera. Om du har en avslappnad attityd vad gäller din stamning, kommer den känslan att göra lyssnaren mer avslappnad, vilket i sin tur blir till en positiv spiral. 

Världen går inte under för att ditt barn stammar. Se på vuxna som stammar. De har partner, jobb, barn, och är ibland riktiga världskändisar, då de är mycket starka pga alla utmaningar de har gått igenom. Ditt barn kommer att bli en kämpe som du kan vara stolt över! Och var medveten om att kulturella skillnader kan göra det olika svårt i olika länder t ex vad gäller terapi och acceptans. Jämför dig inte med andra och inse att kända personer har stammar men inte gör det längre inte alltid är den riktiga förebilden, utan se på den som fortfarande stammar, men som lever ett rikt och framgångsrikt liv. 

Att ta sig ur ett stamningsmoment genom att hålla den kvar

Barry visar även praktiska exempel på några i publiken genom att visa hur man förlänger första ljudet för att ta sig igenom blockeringen. Medan du förlänger det stammade ljudet, känn efter det du gör och häng kvar en stund. När du är redo, släpper du fram resten av ordet, mycket sakta. Spela in dig och observera vad du gör när du stammar. Och vad du gör när du försöker att inte stamma. Stanna upp i blockeringen eller upprepningen tills du är redo att göra det frivilligt, kontrollerat, även om det känns skrämmande att stanna upp och dra ut på stamningen istället för att försöka upplösa den, särskild med någon som lyssnar. Men om du fortsätter göra det kommer övningen inte vara lika skrämmande längre och ökar din medvetenhet. Skaffa en inspelningsapp i mobilen, spela in dig och lyssna hur det låter.

En spådam erkände för Barry att hon spådde genom att läsa kundens kroppsspråk. Vi kan (delvis) förändra hur andra lyssnare uppfattar oss, genom att vara medveten om hur vi använder vårt kroppsspråk och, där det är möjligt, aktivt förändra den. För logopeden är det också viktigt att avläsa patientens kroppsspråk.  Lyssna inte enbart på stamningen, utan även på det som sägs, det som inte sägs och det kroppen försöka förmedla, för att förstå just den aktuella patientens stamning och upplevelser. Kroppen visar om patienten förstår, tar in, vill göra det som förslås, om de behöver de paus mm. Ibland kan det vara viktigast att jobba på att återgå till själva grundstamningen och att få bort alla undvikande , medrörelser mm. Om patienten vill, öva frivillig stamning som en rutin. Det kan vara lättare att träna om man är fler, så kanske gruppterapi eller talträning med anhöriga eller vänner kan vara ett framgångsrikt koncept. Påpeka inte bara det patienten gör fel, utan visa hur man kan göra istället.

Jag fick inte riktigt med om Filmen ”When I stutter” (med hemsidan whenIstutter.org)” handlar om …… där någon spelar Barry. Kan du fylla på Simon?

Och med dessa visdomsord avslutades föreläsningen och man fick möjlighet att koppla av på spa avdelningen, simma i poolen, gå på stan (och hamna i ett riktigt oväder) eller bara vila inför kvällen. Eller ingetdera, då vi precis fick veta att det är deltagarna själva som skulle stå för kvällens underhållning, så den svenska delegationen förberedde en musiktävlingen innan middagen. Kvällen blev således en mycket trevlig sådan, med spontanuppträdanden, sång och musik, lekar och trevligt umgänge.

Ångan uppe även på söndagen

På söndagens program stod en tur med S/S Skibladner, som är en norsk hjulångare och det äldsta hjulångfartyget som fortfarande går i linjetrafik. S/S Skibladner är byggd i Sverige på Motala Verkstad och levererades 18 juli 1856 till Norge för trafik på Mjøsa, där hon också slutmonterdes vid Minnesund. Hon trafikerar Mjøsa sedan 2 augusti 1856. Förutom den vackra utsikten gavs tillfälle att ännu en gång plocka visdomsord med Barry Guitar och prata mer.