Europeiskt ungdomsläger 2019

Europeiskt stamningsläger, en resa på många sätt
 

Vill du prata inför människor utan att bry dig om du kommer stamma eller inte? Vill du berätta om dig själv eller en berättelse utan att stressa fram talet? Vill du uppleva en värld där stamning är något positivt? Vill du lära känna människor från andra delar av världen? Om svaret är ja så bör du definitivt söka till nästa års internationellt stamningsläger.

Det är ett läger där jag öppnade upp mig känslomässigt som var otänkbart för mig innan. Jag berättade om min barndom, om min familjens ställning till min stamning. Vissa känner igen sig i mina berättelser och då hjälper vi varandra genom att prata om det. För mig har stamning varit något som är jättenegativt och ett jättefel som jag borde fixa. Jag har gjort väldigt mycket för att minska min stamning och långsiktiga målet har varit att inte stamma. Det har lett till att jag pratade väldigt liter under vissa perioder då min stamning blev värre. Och det är en väldigt dålig, deprimerande och ångestfylld resa som jag har gjort flera gånger om. Stamningsläger har fått mig att inse hur viktigt det är att acceptera min stamning och jobba med mina känslor. Och våga prata även under dåliga perioder när jag stammar mycket. Mitt största hinder har alltid varit mig själv, insåg jag efter lägret. Efter lägret stammar jag lite mer eftersom jag försöker släppa kontrollen över mitt tal för att jag ska kunna prata på ett naturligt sätt. Nu pratar jag mycket mer. Jag stammar mer och fortfarande mår bättre. Det är något jag verkligen kan vara stolt över mig själv. Innan kom det alltid känslor om ångest och skam när jag stammade men inte nu längre. Som någon smart person sa på lägret, stamning är en del av mig själv och varför ska man försöka trycka undan det?

Vill du bli bättre och gå på en äventyr så var med på nästa års internationella stamningsläger. Du får vänner för livet. En glad fylld vecka med härliga människor som stammar. En vecka där du känner dig normal med din stamning.

Jaspreet Singh Nagra från Göteborg.

Welkom in Lemele!!!

Stamningsförbundet är medsökande till ett europeiskt ungdomsläger, i år i Lemele, i östra Nederländerna, 3-11 augusti 2019. Lägret riktar sig till unga vuxna som stammar, ca 22-30 år och som är medlem i Stamningsförbundet. 

Projektet får stöd från Erasmus+ och vi får fyra deltagare och vi strävar efter en jämn könsfördelning. Har du varit med tidigare, men vill du komma igen, sätts du på reservlistan så länge. Om det är fler än fyra anmälda kommer vi att välja ut fyra, övriga kommer på reservlistan. Men oroa er inte: om något av de övriga deltagarländerna har lediga platser, kan platsen fyllas av deltagare från de andra länderna, så håll tummarna.

Avgiften är en klar ännu, men beräknas ligga omkring €150 och du får ersättning för (en större del av) dina reskostnader (billigaste färdsätt gäller, ej taxi)

På detta läger kretsar allt kring stamning och naturen, avslappning och avkoppling, självkänsla och självförtroende, rollspel och kommunikation, och naturligtvis må-bra och ha kul. 

Ta chansen och träffa andra unga europeer som stammar!

I vänsterkolumn kan du läsa hur det var tidigare år.

Är du intresserad? Hör av dig, så får du veta mer. 

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag