Härnösand 2015

Kursvecka för ungdomar som stammar

 

Denna kortkurs för ungdomar som stammar går ut på att få möjlighet att träffa andra som stammar, lära sig mer om stamning och utbyta erfarenheter. Under veckan förekommer varierande aktiviteter, som till exempel att lära dig mer om stamning, terapier, hjälpmedel och föreningslivet, förhållningssätt och samtal, drama och andra gruppövningar, allt omväxlande med sport, lek och naturligtvis tid till att bara träffas och umgås. 

Veckan arrangeras av Stamningsförbundet i samarbete med Härnösands folkhögskola och vänder sig till ungdomar mellan 13 - 25 år. Verksamheten startade år 2000 och har sedan dess återkommit varje år i början av augusti på Utviksgården utanför Härnösand. Deltagarna kommer från hela Sverige och många väljer att återkomma flera år. Ledargruppen består av logopeder, dramapedagoger, vuxna som själva stammar samt ungdomsledare som tidigare har varit deltagare. Målsättningen är också att kunna erbjuda en logopedstudent att göra delar av sin valbara praktik under veckan.En vecka fylld med mycket skratt och många tårar

Sabine Lossien har varit på årets läger i härnösand för ungdomar som stammar. Här berättar hon om sina upplevelser, och om hur lägret har hjälpt henne.

I somras hade jag en av mina livs bästa veckor! Jag åkte då på Härnösandsveckan, vilket är ett vecka som anordnas för ungdomar som stammar. Det var min första gång i somras och eftersom jag i år fyller 25, var det min sista chans att åka. Månaderna innan hade varit en tuff period för mig på grund av stamningen och jag var i stort behov av att träffa andra som förstod vad jag gick igenom. Jag hade hört talas om Härnösandsveckan för första gången förra sommaren, då jag lärde känna två andra tjejer som också stammar. De hade varit där flera gånger och berättade hur fantastiskt det är. När jag tidigare i år kände det stora behovet av att träffa fler som stammar, kom jag att tänka på Härnösandsveckan. Mina sju dagar där var precis vad jag behövde, och jag är verkligen oerhört glad för att jag bestämde mig för att åka! Att inte behöva vara ensam med stamningen Under veckans gång i Härnösand anordnades olika aktiviteter; både i mindre grupper och alla tillsammans. En av höjdpunkterna på lägret var de samtalsstunder vi hade varje eftermiddag. Vi blev då uppdelade i mindre grupper och fick ett tema att diskutera inom varje grupp. Temat skiftade från dag till dag men det var alltid knutet till stamning. Dessa samtalsstunder var oerhört givande, där man fick chansen att diskutera sina tankar och känslor kring stamningen. Vardagen kan många gånger kännas tung, där jag ofta har känt mig ensam i min situation. Att få dela med mig av dessa känslor med andra som verkligen förstår, var en lättnad och någonting helt nytt för mig.

Härnösandsveckan är en frizon

Det var även enormt givande att få lyssna på de andras historier och erfarenheter. Jag kände igen mig i så mycket av vad de berättade. Jag som så länge hade trott att jag var ensam om de här tankarna! Att få höra hur de andra ser på sin stamning och hur de hanterar den i olika situationer var en inspiration. Vilka fantastiska människor! Det var inte bara gemenskapen som fanns på lägret som var så underbar, utan även den frihet som fanns där. Jag vågade stamma helt öppet, ta min tid och säga precis det jag ville, vilket, någonting som alla stammar vet, ofta kan vara svårt. Alla var så ödmjuka och fina gentemot varandra, där man bara möttes utav förståelse och respekt. Lägret var verkligen en frizon!

Fick vänner för livet

Veckan i Härnösand ligger mig väldigt varmt om hjärtat och har varit ett stort stöd även efter att jag kommit hem. Jag märker att mitt synsätt på mig själv och min stamning har förändrats och detta har hjälpt mig i situationer som innan lägret skulle ha känts jobbiga. Att dessutom ha fått vänner för livet som jag alltid kan prata med om stamningen är ett enormt stöd! Samtidigt som dagarna i Härnösand är några utav de mest känslosamma i mitt liv, är de också några utav de roligaste. Det var en väldigt känsloladdad vecka fylld med både mycket skratt och många tårar.

Bättre sent än aldrig

Jag önskar att jag hade hört talas om Härnösandsveckan tidigare så att jag hade kunnat åka fler gånger. Dock är jag oerhört tacksam för att jag fick chansen att åka åtminstone en gång! Jag kan inte nog beskriva hur mycket den veckan har betytt för mig och jag vet att de vänner jag har fått igenom lägret känner precis detsamma. Det gör en enorm skillnad att inte behöva konfrontera stamningen ensam . Arrangörerna av Härnösandsveckan ska ha en stor eloge för sitt fantastiskt fina arbete och stora engagemang som har möjliggjort denna vecka. Tack så oerhört mycket för att ni gör en så stor skillnad för så många av oss!

Av: Sabine Lossien


 

Datum: 2 augusti – 8 augusti 2015 

Ålder: 13-25 år

Plats: Utviksgården, en kursgård som ligger vid havet utanför Härnösand (4 km från Högakustenbron)

Kostnad: 1600 kr. I avgiften ingår mat och husrum.  

Antal deltagare: Max 50 (Det brukar vara många så först till kvarn….)

För anmälan kontakta Lovisa Femrell per telefon eller e-post:

Tel: 073-997 69 84

E-post: stamningslager@gmail.com 

Sista anmälningsdag: 15 april

OBS! Anmälan efter den 15 april tas emot i mån av plats men då till en högre avgift.

Arrangör: Stamningsförbundet och Härnösands folkhögskola.

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag