Härnösand 2006

Så var det dags att åka till Härnösandslägret. Söndagen den 30 juli träffas vi alla på parkeringen på Utviksgården utanför Härnösand. Efter många hälsningar och kramar, återseenden för en del och första gången att träffas för andra, samlas vi för att äta tillsammans. Sammanlagt är vi 49 personer, 36 deltagare och 13 ledare. För er som inte tidigare har hört talas om Härnösandslägret kommer här en kortfattad beskrivning. Lägret, som riktar sig till ungdomar som stammar, har varit verksamt sju år i rad. Tanken bakom lägret är inte att lära sig talträna på ett speciellt sätt eller dagligen få råd av logoped. Tanken är att träffa fler ungdomar som stammar, utbyta erfarenheter, känna att man inte är ensam och ha riktigt, riktigt roligt tillsammans.

Varje morgon börjar med små samtal i faddergruppen och ”kask” som består av olika dramaövningar. Under veckan ges också tillfälle att träffas i olika samtalsgrupper och prata om stamning i olika situationer, t ex om stamning är ett bekymmer, hur det är att komma till en ny klass, olika dilemman och om kärlek.

Samlingslokalen, snart ska vi ha oförberett tal

På tisdagen åker vi till Härnösands folkhögskola för att ha olika intressegrupper; musik, sport och stamning. Efteråt visas filmen ”Lägret”, en dokumentär som spelades in på Härnösandslägret 2005. (Se här för mera info information). På kvällen är det dags för oförberett föredrag, där den som vill kan gå fram och svara på en fråga som står nedskriven på en lapp.

Dagen efter gör vi en utflykt till havet där vi badar, solar, spelar volleyboll, äter glass och spelar kort, mm. På kvällen tävlar vi i lag i en femkamp, och alla gör sitt bästa för sitt lag. Hejarramsorna hörs ofta och tydligt.

En sånglärare kommer på torsdagskvällen och lär oss att sjunga afrikanska sånger, gospel och country i kör. Kvällen avslutas med grillkväll vid vattnet, där vi sitter i flera timmar tillsammans för att grilla korv och sjunga sånger till gitarr.

Fredag, den sista riktiga dagen, känns nog lite jobbig för de flesta. Veckan har ju gått så fort och man ska snart skiljas åt. På kvällen samlas vi i samlingslokalen och blir överraskade av ett spex från ledarna. Det är ett skådespel som handlar om Stamningsriket, där alla stammar och de som inte stammar står utanför och får söka hjälp. Men där finns också en som inte lärt sig att stamma, men allt slutar lyckligt och han får tillslut sin stora kärlek – prinsessan. Efter detta är det disco på logen som håller på till sent på timmarna.

Här sitter vi framför brasan, grillar korv och sjunger

Utöver allt detta som jag har skrivit här, så har vi badat, sportat på fritiden, spelat kort, spelat andra spel, lekt, myst i mysrummet, tittat på film, skrattat och haft det roligt tillsammans. Det har nog inte blivit så mycket sömn för de flesta, men det är så det ska vara på ett läger

Den gemenskap som finns på lägret hittar man inte på många andra ställen. Vi tar hand om varandra och bryr oss. Vi lyssnar på varandra och tar oss tid. Det är unikt att vara på ett läger med så många olika personligheter som trivs så bra tillsammans. Så jag vill tacka alla för ännu ett underbart läger. Inte minst tack till SSR, Härnösands folkhögskola samt ledare som arbetar med lägrets arrangemang.

Varma hälsningar,
Alexandra Carlstrand /Ungdomsansvarig SSR
ungdom@stamning.se

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag