Internationella stamningsdagen

2018-10-01 - 2018-10-22

22 oktober, inte någon vanlig dag

 

Söndagen. Höstdagen. Marika/Marita dagen. Within Temptation har konsert, du kan delta i Göteborgs Design Festival eller... fira den internationella stamningsdagen.

Slå hål på myterna!

De flesta har hört talas om stamning, har hört någon stamma eller sett någon stammande person i en film. Men för många upphör sen kunskapen om stamning. Att vi är fler än man tror. Att det finns en stamningsdag, som till och med är påskrivet av EU kommissionen. Att även stamning har en färg, nämligen havsgrönt. Att det finns en mängd material på kansliet, varav mycket är helt kostnadsfritt och nedladdningsbart. Tyvärr så känner många enbart till de många myterna om stamning. Därför vill vi i år sätta strålkastare på att besvara dessa myter. Stamningsförbundet kommer inom kort att skicka ut ett pressmeddelande till olika medier och även till er i föreningarna och övriga intresserade. Årets internationella tema ”En värld som förstår stamning” ger en perfekt start för denna kampanj som jag hoppas ni hjälper till att sprida. Pressmeddelandet kommer även att finnas på stamning.se.

Engagera dig

Vad kan DU göra för att uppmärksamma den internationella stamningsdagen? På stamning.se – verksamhet – internationellt – internationella stamningsdagen hittar du en mängd information. Du kan läsa om bakgrunden till ISD, vad du och/eller din förening kan göra, om online-konferensen, aktiviteter som kan anordnas, länkar till användbara sidor och förslag till ett pressmeddelande om du tänker anordna något. Låt oss alla göra en insats så att den internationella stamningsdagen blir lika känd som till exempel våffeldagen! Alla kan göra något - från att kontakta media, anordna en utställning eller prata på en skola, till att lägga ut broschyrer på offentliga platser, bära ett armband* eller en knapp** med ett budskap som rör stamning. Berätta för åtminstone en ny person (eller ännu bättre: på sociala medier!) att det är den internationella stamningsdagen. Berätta om stamning!

Berätta

Vi söker även i år människor som vill berätta om (sin) stamning på vår egen hemsida. Det kan vara i text, men även som video, podcast, dikt, teckning med mer. Ju mer vi visar att vi finns, ju fler som berättar om hur det är att stamma och om hur omvärlden kan hjälpa till för att underlätta situationer, desto bättre kommer samhället att förstå vår situation att se oss som en del av samhället. Låt oss visa vår stolthet över den vi är och det vi åstadkommer. Låt oss få känna respekt och ge oss värdighet och erkännande. Gå in på stamning.se – verksamhet – internationellt – internationella stamningsdagen – stamningsberättelser, och dela med dig av din berättelse! Hoppas våra röster hörs!

Online konferens

I samband med den internationella stamningsdagen (ISD eller på engelska ISAD) har det sedan 1998 anordnats online-stamningskonferenser. Och så även i år. Temat för i år är ”Speak Your Mind”. Mellan 1-22 oktober har du möjlighet att se, lyssna på och läsa paneldiskussioner, inlägg, videos, podcasts och rapporter. Du kan ställa frågor och ge kommentarer till alla som har skrivit inlägg, men även till experter. Alla inlägg är riktade mot allmänheten, inklusive logopedstudenter, talpedagoger, professorer och personer som stammar från hela världen. Intresserade kan läsa inlägg, kommentera, ställa frågor och svara på andras frågor. Det finns även ett avsnitt där du kan få kontakt med världens ledande proffs inom stamning och ställa dina frågor. Hjälp till att sprida ordet Konferensen är tillgänglig från 1 oktober och pågår fram till den 22 oktober via isad.isastutter.org. Även tidigare konferenser finns kvar.

Läs mer om den internationella stamningsdagen.


 

*Det pågår ett armbandsprojekt där man kan välja text och där överskottet går direkt till Stamningsfonden. Du synliggör stamning och fonden kan hjälpa andra. Vinn-vinn. Mer på facebook.com/ groups/stamningspyssel/

Vill du göra något för att samla in pengar till Stamningsfonden, hör av dig

**I år har Stamningsförbundet skaffat fram en havsblå rosett i form av ett pins. Sedan förra året finns även olika knappar med positiva budskap om stamning. Dessa pins och knappar visar att stamning är ok och öppnar upp till samtal. Beställ via http://www.stamning.se/kontakt/bestall_material.html

Tack för att du hjälper att få ut informationen om ISD och om online konferensen!

Knapp

Bli medlem du också
Lämna ett bidrag